,

12-те принципа на Щастието!

„Възхитително усещане“ – това понятие за щастие дължим на американския психолог Михай Чиксентмихай, който в продължение на дълги години изучавал живота на хиляди хора.

Той твърди, че щастието няма нищо общо с блаженството. И дума не може да става да се оставим да ни носи течението, като чакаме прословутия поток на щастието да ни връхлети! Когато човек не прави нищо, не се чувства щастлив.

Дори напротив! В активността се реализираме най-добре! Искате да бъдете щастливи? Тогава следвайте тези съвети. И уловете вълната на възхитителното усещане!

Ограничете пасивните удоволствия!
Гледането на телевизия, излежаването, всички тези пасивни удоволствия могат да бъдат релаксиращи при условие, че не са единственото нещо, което правите. Размърдайте се! Ходете на изложби, разхождайте се, учете чужди езици, запишете се на танци…

Подобрявайки света около вас, вие покачвате собственото си ниво на щастие. Човек е по-щастлив, когато има чувството, че допринася за създаването на един по-добър свят.

щастие
щастие

Бягайте от самотата!
Ако някои гениални хора на изкуството се нуждаят от нея, за да творят, не е такъв случаят с повечето простосмъртни, който изпадат в депресия, когато се озоват сами със себе си.

Ето защо не се изолирайте за дълго от другите. Запишете се на някакъв спорт или друго занимание.

Дисциплинирайте мисълта си!
Често променяте решенията си? Тогава ще ви е трудно да ги доведете докрай. Меланхолия, мечти… не се лутайте в бездната на обърканите си мисли! Фиксирайте си ясни цели!

Поемайте предизвикателства!
Човек може да си поставя цели и никога да не ги реализира. Да си фиксираме цел не е достатъчно. Налага се да се престрашим да направим и третата крачка – да я реализираме.

Ето защо трябва да си поставим предизвикателство, което да ни подтикне към реализацията. Но ако предизвикателството е твърде смело, има риск да ви изтощи и откаже и така никога да не постигнете целта. Това пък ще ви потисне!

Бъдете винаги готови за общуване!
Отворете хоризонтите си! Срещайте нови хора! Четете нови книги! Посещавайте непознати места!

Влагайте нотка радост във всичко, което правите!
Несъмнено има куп задачи, които не обичате, но все пак трябва да свършите. Тогава направете по-леки тези неприятни задължения, като вкарате в тях и дейности, които ви доставят удоволствие.

Наслаждавайте се на препускащото време!
Ако ви се струва, че времето лети, значи несъмнено сте щастливи хора. Дори да не го съзнавате.

Не се подценявайте!
Имайте вяра в себе си! Ако смятате, че сте неспособни да се справите с нещо, вие наистина няма да можете да го реализирате никога.

Бъдете безкористни!
Вършете дейности, от които не очаквате непременно облаги, пише сп.“Журнал“. Може да ви се струва глупаво това, но пък безспорно ще изпитате морално удовлетворение малко по-късно.

Концентрирайте се над това, което правите!
Вършете задачите си, като се съсредоточавате над тях. Каквато и да е тя, може да стане интересна, ако се постараете добре да я изпълните. Колкото по-ефективно действате, толкова по-бързо ще приключите с неприятните задължения!

Не оставайте без нищо да правите!
Това е първият съвет, който трябва да следвате. Щастието е навсякъде: в отглеждането на цветя, в писането на мейли и дори в най-простичките задължения като например косенето на тревата в градината.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *