,

13 любопитни факта за климатичните явления

Снежни бури
Снежните бури са много досадни, но невероятното е, че по време на една единствена снежна буря може да падне до 40 милиона тона сняг, което пренася енергия, еквивалентна на 120 атомни бомби – Олеле! Ние сме благодарни, че снегът е по-малко разрушителен, отколкото атомна бомба.

Най-бързите ветрове
Най-бързите ветрове, регистрирани на Земята са тези, които се движат около фунията на торнадо със скорост до 300 км/ч!

tornadoЖивотът на Торнадото
Знаете ли, че торнадото също имат продължителност на живот, точно като хора, животни и растения? Може да се изненадате, че средната му продължителност на живот е по-малко от 15 минути! Доста е тревожно да видите размера на унищожение, което може да бъде направено за по-малко от 15 минути.

Снежинки близнаци
Всички знаем поговорката „Няма две еднакви снежинки“, но времето ни доказа точно обратното! Въпреки това общоприето схващане, всъщност няма закон в природата, който да пречи на снежинките да са еднакви! Предполагаме, че не трябва да вярвате на всичко, което чувате в края на краищата.

Купчина прах
Къде е най-сухото място на земята? Не търсете повече – град Антофагаста в Чили! Мястото е толкова сухо, защото падат по-малко от 0,1 mm валежи годишно. И ако смятате, че това е лошо, има години, в които в Антофагаста не вали изобщо!

Още малко слънце
Може да мислите, Австралия е добре известна с привидно безкрайната пряка слънчева светлина, но това място всъщност е Юма, щат Аризона. Той е записан като най-слънчевото място в света! С над 4000 часа слънцестоене годишно. Кой не би искал да си събере багажа и да се премести там?!

Голям леден къс
Може да е малко трудно да си представим, но знаете ли, че през 1932 г. в Съединените щати имало толкова студена зима, че дори Ниагарският водопад замръзнал напълно?! Представете си възможностите за пързаляне с кънки и сноуборд… Дали не ще се случи отново можем само да предполагаме.

Светещата вещица
Нещо малко по-шокиращо е случилото се в Демократична република Конго, когато мълния убила всичките 11 членове на един футболен отбор, като оставя противниковия отбор в мача недокоснат … Това създаде много спорове и теории на конспирацията, както се очаква. Някои дори твърдят, че магьосничеството е замесена вещица!

Шишарка синоптик
Забравете за прогнозата по телевизора. Знаете ли, че можете да се прогнозира дали ще вали, или не, като погледнете една … шишарка ?! Отделните й елементи ще се затворят, ако идва дъжд . Очарователно! Боровите шишарки изглеждат скучни, но всъщност могат да бъдат и полезни!

Щастието от дъжда
Дъждът може да е едновременно благословия и пречка, но знаете ли, че той съдържа витамин В12? В12 играе ключова роля за нормалното функциониране на мозъка и нервната система, и за образуването на здрави кръвни клетки. Така че, следващия път, когато започва да вали, защо не се намокрите малко?

Ударен от светкавица!
Много хора се страхуват от удър от светкавица (и ние не ги обвинявам!). Но това, което може да ги успокои, е фактът, че 9 от 10 жертви на мълния оцелеят. Макар че със сигурност не ви даваме повод да излезете навън по време на буря с чадър.

Супена лъжица, пълна с мъгла
Знаете, че мъглата е съставена от малки капчици вода, но това, което ще ви изненада, е, че тези капчици са толкова невероятно малки, че ще трябват седем милиона от тях да напълнят една супена лъжица вода!

Топчета на смъртта
Малката градушка може да изглежда безвредно забавление, особено за децата. Но през 1986 г. на 14 април е била най-голямата и най-разрушителната градушката в Бангладеш. Всяко топче е тежало около 2.25кг. Причинени са масови унищожения, включително загубата на 92 живота.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *