,

18 минути и половина на Уотъргейската лента

Ако президентът Никсън се е прославил с нещо, това на първо място е скандалът Уотъргейт

Ричард Никсън напуска президентския пост през 1974 г., след като на бял свят изплува една доста некрасива история. На 17 юни 1972 г. в щаба на Демократическата партия, който се намирал във вашингтонския комплекс „Уотъргейт“, били задържани петима души, проникнали в хотела чрез взлом. Те се занимавали с настройване на подслушвателна апаратура и фотографиране на документи в щаба на демократите. Както станало ясно по-късно, президентът не само знаел за това безобразие, но и го одобрявал.

Работата е там, че Никсън бил буквално побъркан на тема подслушване. Дотолкова, че записвал дори собствените си разговори, за да може да ги използва за бъдещите си мемоари. Именно тези ленти изплували в един прекрасен ден. На една от тях Никсън обсъжда уотъргейтската история с началника на своя апарат Холдман, като я нарича „димящо оръжие“, и дава указания да се възпрепятства разследването с помощта на ЦРУ и ФБР. А това е натиск върху правосъдието и тежко углавно престъпление.

Изобщо, непредпазливо събраният за самия себе си компромат поставил кръст на кариерата и репутацията на Никсън. В хода на следствието обаче било открито, че няколко парченца лента по загадъчен начин се оказали изтрити, включително 19-минутен пасаж от фаталната беседа на Никсън с Холдман, четем във вестник „Феномен“.

Когато комисията, занимаваща се с това дело, започнала да изяснява как е могло да се случи това, не успяла да постигне нищо, освен неясни извинения с опити да се стовари цялата вина върху секретаря на президента. А и за лаика е ясно, че лентата е била изтрита не вследствие на „досадно недоразумение“. Какво би могло да има на нея? Заповед на Никсън да постави „бръмбари“ в кабинетите на политическите си противници? Или да убие някого? А може би Никсън е разказал на Холдман къде са заровени приказните съкровища на гореспоменатия „Сан Хосе“? Никога няма да узнаем това.

Или… Записът, разбира се, е изтрит – това е факт. Но техническият прогрес не стои на място. Националното управление на архивите и документацията не губи надежда да възстанови този фрагмент от записа с помощта на технологиите на бъдещето. Вече са правени няколко опита, така че може би един ден все пак ще узнаем какво се е опитвал да скрие Никсън…

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *