,

Ако човек не иска сам да си помогне, никой друг не може!

Имало един човек, който много обичал да яде манго. Един ден той решил да си откъсне най-сладкия плод, от самия връх на дървото. Манго, което е изложено на слънцето най-много, е най-сладкото.
mangoТака той се изкачил до върха, където клоните били тънки. Успял да си откъсне няколко сладки червеникави плода, но в опит да слезе се плъзнал и започнал да падат към земята. За щастие се закачил за един клон и останал да виси безпомощно на дървото. Тогава започнал да вика на съселяните си за помощ. Те веднага дошли с една стълба и пръчки, но не успели да направят почти нищо, за да му помогнат.
След малко дошъл един спокоен и внимателен човек – добре известен мъдрец, който живеел в една порутена колиба наблизо.
Хората били много любопитни какво ще направи, тъй като той бил известен в решаването на проблемите на много хора в околността, понякога много сложни. Той замълчал за минута, след това вдигнал един камък и го запратил по висящия човек.
Всички били изненадани. Мъжът на дървото започнал да крещи:

– Какво правиш? Да не си луд! Искаш да ми счупиш врата ли?
Мъдрецът мълчал. Тогава пак взел камък и го хвърлил.
Мъжът се ядосал:
– Ако само можех да сляза, щях да ти покажа аз!
Това искали и всички – той да слезе. Но как? Очаквали с нетърпение какво ще последва. Някои искали да накажат мъдреца. А той пак взел друг камък и се приготвял да го хвърли отново по мъжа, още по-убедително.
Висящият човек придобил още голяма решителност и смелост да слезе и да си отмъсти. Той използвал всичките си умения и сила и някак се хванал за клоните, които били безопасни, и успял да слезе! Всички били изумени.
– Къде е мъдрецът? – възкликнал той.
– О, той е мъдър човек, така че не чакай да го победиш. – казали селяните.
– Аз наистина ще го смачка!
– Хей, чакай малко. Той е единственият, който ти помогна. Той е този, който те провокира, който те накара да си помогнеш сам.
Човекът, който обичал да яде манго, спрял за секунда, помислил малко и признал:
– Да, всичките ви добри намерения и състрадание не ми помогнаха, но той умело ме накара да дам най-доброто от себе си и да сляза, така че трябва да съм благодарен, а не ядосан!

Поука:
Ако човек не иска сам да си помогне, никой друг не може! Най-добрият учител ни поставя понякога в странни ситуации, да вземем инициативата в нашия живот. Ако искаме изключителни резултати, ние трябва да дадем всичко от себе си.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *