,

Историята за „Нежния монарх“

Имало едно време един цар, който бил толкова жесток и несправедлив, че поданиците му се молели за неговата смърт или детронирането му. Но един ден той изненадал всички, като обяви, че е решил да се обърне нова страница.

„Няма повече жестокост, няма повече несправедливост!“- обещал той и наистина вече бил толкова добър, колкото и думите му. Станал известен като „Нежният монарх“. Няколко месеца по-късно един от неговите приближени поданици се осмелил да го попита какво е довело до промяната в сърцето му.
Царят отговори – „Един ден галопирах през моите гори и зърнах една хрътка, която преследваше лисица. Лисицата се скри в дупката си, но преди това кучето успя да я ухапе по крака. По-късно се качих в едно село и видях същото куче там. То лаеше по един селянин. Докато гледах, мъжът вдигна огромен камък, хвърли го по кучето и му счупи крака. Мъжът не бе отишъл далеч, когато конят му го хвърли на земята, след което го настъпа и селянинът ще остане инвалид за цял живот. Конят започна да бяга, но падна в дупка и си счупи крака. Разсъждавайки върху всичко, което видях, си помислих – Злото поражда зло! Ако продължавам със злите си постъпки, със сигурност ще бъда настигнат от злото! Така че реших да се променя!“.
Поданикът си тръгнал убеден, че е дошло време царят да бъде детрониран и той да се опита да заеме мястото му. Потопен в мисли, мъжът не видял стъпалата отпред, паднал и си счупил врата.

Извод: Кръговратът на делата винаги ни връща обратно това, което ние даваме. Ако правим добро на другите – добро ще ни се случи! Ако правим лошо – и нашият ред ще дойде!

korona

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *