,

Къде е изчезнало тайното съкровище от борда на „Сан Хосе“?

Търсачите на съкровища все още не са открили нито една златна монета от митичния кораб

През 1708 г. старите съперници Британия и Испания воювали за испанското наследство (голям европейски конфликт, започнал през 1701 г. след смъртта на последния испански крал от династията на Хабсбургите – Карл II, и завършил през 1714 г.с възкачването на трона на крал Филип V). Проблемът бил в Карибско море, недалеч от бреговете на Картахена в Колумбия. Корабът „Сан Хосе“ пътувал към Испания. За нещастие на пътя му се изпречили английски съдове, които го потопили.

За този епизод никой не би си спомнил, ако не бил товарът, който отишъл на дъното заедно с кораба – на борда на „Сан Хосе“ се намирали несметни съкровища, включително 344 тона сребро и злато, 116 сандъка с изумруди и практически цялото състояние, натрупано от наместника на краля за целия му живот. По съвременни цени това се равнява на не по-малко от два милиарда долара, научаваме от вестник „Феномен“.

А ако се включат колекционерите, цената според някои авторитетни експерти би могла да стигне до десетки милиарди.

Колкото и да е странно, независимо че приблизителното място на потъването на кораба е известно, нито един от безбройните отчаяни опити да бъде намерено съкровището не се увенчал с успех.

И старите карти не показват къде е потънало съкровището

Наистина, от 1984 година броят на официалните експедиции значително намалял – може би защото правителството „леко“ понижило процента, който се предвиждал за откривателя – от петдесет на пет на сто. Освен това правителството на Колумбия не позволява за търсенията да се използва сонар (средство за звуково откриване на подводни обекти с помощта на акустично излъчване) или други методи на дистанционно търсене. Затова всичко, от което се ръководят ловците на съкровища, са смътните описания на британски моряци, участвали в товаренето на кораба. Така че наградата от два милиарда долара все още очаква своя щастлив притежател…

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *