,

Как още да използваме алуминиевото фолио?

Със сигурност всяка домакиня има в кухнята си алуминиево фолио, но знаем ли как да го използваме пълноценно? Ето няколко примера за необичайната, но практична употреба на металните листове:

Застилане на рафтове
Ако облепите полиците и вътрешността на шкафовете с алуминиево фолио, ще ги почиствате по-лесно, а и металната повърхност ще отразява светлината, което ще подобри видимостта в тъмните ъгълчета.

AluminiiПолиране на сребро
Tова е проста химическа реакция, благодарение на която чернилката, отложена върху среброто, се прехвърля върху фолиото. Застелете подходящ съд с алуминиев лист и сложете вътре сребърните предмети. Прибавете 1/4 ч. ч. калцинирана сода и 400 мл. вряща вода. Разбъркайте и оставете 10-15 мин., обяснява сп.”Журнал”.

Почистване на грил
Топка алуминиево фолио много бързо ще почисти мазните отлагания по грила и скарата. Натъркайте с нея овъглените и зацапани места и след това измийте с топла сапунена вода.

Печене без загаряне
Ако ви е страх, че краищата на любимия ви сладкиш ще изгорят, изрежете подходящата форма от алуминиево фолио и по средата на печенето покрийте с него краищата на тестеното изделие.

Почистване на съдове
С топка от намачкано алуминиево фолио може да изтъркате замърсени стъклени или чугунени съдове.

При лакоми птички
Ако имате плодни дръвчета, сигурно не се радвате на хвъркатите, които подяждат реколтата ви. Закачете по клоните на дърветата ресни от алуминиево фолио. Те отразяват светлината и стряскат лакомите птички.

Местене на тежки мебели
Увийте краката на мебелите с няколко слоя алуминиево фолио, за да ги придвижите по-лесно върху килимите и мокетите. Този метод обаче не е подходящ, ако ще плъзгате мебелите по деликатни повърхности или пък ако самите те са изработени от материал, който може да бъде издраскан от металното фолио.

По-бързо гладене
Алуминиевото фолио отразява и предава топлината, така че ако е възможно да поставите лист от него под тапицерията на дъската, излъчваната отдолу топлина ще помогне да се изгладят дрехите много по-бързо.

Не на пръстовите отпечатъци
Ако имате малки деца, на които пръстчетата често са изцапани с бои, пластилин или тесто, ще си спестите честото чистене на кранчетата на чешмите и дръжките на вратите, ако ги покриете с алуминиево фолио. Щом се нацапа, лесно ще го махнете и замените с ново.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *