,

Кападокия – Земята на красивите коне

В източната част на Турция е разположена една обширна високопланинска област, поразяваща както с историческото си богатство, така и с неописуемата си природа. Земите на Кападокия изглеждат като откъснати от някакъв друг свят и поставени насред Анадола. Е, днес „Земята на красивите коне“ (както се превежда името Кападокия) не посреща със стада от коне, но в миналото те са били едни от най-търсените в района.

Сега сред странните вулканични образувания може да срещнете по-скоро камили, които са свикнали да позират и да обикалят сред кулите с туристи на гърба си. Но те не са най-популярното средство за разходки в Кападокия – това е място, което ти се иска да обхванеш с един поглед, затова никак не е чудно, че полетът с балон е атракция №1, пише сп.“Журнал“.
Ако тръгнете сред чудните скали, ще се върнете милиони години назад. Именно в Кападокия се укривали от гонения първите християни – днес много от високите кули са запазени църкви с изключителни стенописи. Месните жители разказват как дъното бавно и полека се запълвало със ситни парченца миди и раковини. И всичко това по-късно през годините, след доста обилна вулканична активност, се обляло с магма, която се превърнала в порест вулканичен туф, покрил земята и вдигнал нивото й с около 200 м. Крайният резултат на милиони години игра на вулканична магма, вятър и вода са скалните кули с „шапки“, символ на Кападокия.
Кападокийското вино има уникале вкус. Казват, че се дължи на минералите от вулканичната почва и на… птичия тор. В Кападокия гълъбите са на почит. На много места в скалите, особено в долината на гълъбите, могат да се видят подобия на малки прозорчета, които всъщност са ниши за гълъбите – в тях местните хора още преди стотици години събирали птичия тор и подхранвали лозята. Честно казано, дегустацията на вино в местна винарна в Ургюп показа, че славата на това вино е напълно основателна.
Вижте снимки от това уникално място:

Разходка с балон
Разходка с балон
Скални кули с "шапки"
Скални кули с „шапки“
Ниши за гълъби
Ниши за гълъби
Скални църкви и манастири
Скални църкви и манастири
Жилища на местното население
Жилища на местното население
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *