,

Късметът идва при онези, които си помагат сами!

Дъждът се изсипвал над града в продължение на седмици. Въпрос на часове било водата да залее улиците и да стигне чак до покривите на къщите. Затова всички хора, които живеели в него, заминали на по-безопасни места, с изключение на един, който си мислел: „Бог ще ме спаси!“

Тъй като нивото на водата започнало да се повишава и вече всичко било покрито, дошъл огромен джип и шофьорът приканил човека да се качи. Той отказал и пояснил, че има вяра и е убеден, че Бог бди над него и ще го спаси.

Започнало да вали още по-силно и язовирът, който се намирал близо до града, се изсипал по улиците, като стигнал чак до вторите етажи на сградите. Тогава отнякъде се появила лодка и хората в нея приканили нещастника да се качи.

„Не, благодаря ви! Продължавайте по пътя си. Бог ще ме спаси. Аз имам вяра в него.“, казал той.

Водата продължила да нараства и мъжът се изкачил на един покрив. Той погледнал нагоре и видял хеликоптер, който спускал спасителна стълба към него. Онзи отказал, защото все още имал вяра и бил убеден, че Бог ще го спаси.

Е, най-накрая се е удавил. Когато застанал пред Създателя, той гневно извикал: „Господи, аз имах пълна вяра в теб. Защо пренебрегна молитвите ми и ме удави?“

Господ спокойно отговорил: „А ти кой мислиш, че ти изпрати джипа, лодката и хеликоптера?“

Извод: Единственият начин да преодолеете фаталистичното отношение е, да поемете отговорност и да повярвате в закона на причината и следствието, а не в късмета.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *