,

Притча за гнева, обидите и търпението

Преди много, много години, някъде в Япония живеел един велик самурай. Носели се легенди, че никой не може да го победи – той унищожавал всеки, който се осмели да застане пред очите му.

Един ден пред него застанал войн, който бил известен с това, че използвал една и съща тактика – провокирал противника си, карал го да направи първата крачка и възползвайки се от грешките му, атакувал и побеждавал.

Знаел отлично какви легенди се носят за самурая, но въпреки това бил убеден, че ще го унищожи. Самураят и войнът излезли на площада пред всички.

Войнът започнал да хвърля камъни по противника си, заплюл го в лицето, използвал груби обиди. В продължение на дълги часове той се опитвал да провокира стареца, но накрая, изтощен и унижен, се принудил да направи крачка назад.

Учениците веднага обградили самурая и го попитали: „Как можахте да търпите всичко това? Вие показахте такава страхливост…“.

Самураят със спокоен тон задал въпроса: „Ако някой ти донесе подарък и ти не го приемеш, на кого принадлежи подаръкът?“.

„На този, който го е донесъл“, отговорил един от учениците.

„Така е и със завистта, гнева и обидите. Когато не ги приемеш, те продължават да принадлежат на онзи, който ги носи в себе си!“.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *