,

Притча за владетеля на Изтока и тълкувателя на сънища

Един владетел от Източния свят сънувал ужасен сън. В съня си той видял как губи всичките си зъби до един. Значително обезпокоен от това, той наредил да доведат при него тълкувател на сънища.

Мъжът слушал много внимателно историята на господаря и казал: – Царю, имам лоша новина. Точно както сте загубили всичките си зъби, така ще загубите до един всичките си близки хора. Това много разгневило владетеля.

Тълкувателят на сънища не могъл да каже нищо добро и бил хвърлен в тъмницата. Царят наредил да доведат друг тълкувател на сънища.

Той чул разказа за съня и казал: – Царю, имам добра новина за вас. Вие ще живеете по-дълго от всички останали членове на семейството си.

Ще ги надживеете! Царят бил удовлетворен и щедро възнаградил тълкувателя за неговите думи. Придворните били смаяни: – Но, думи ви почти не се различават от думите на твоя предшественик. Така че, защо той е наказан, а ти получи награда? – Попитали го те.

Успешният тълкувател на сънища отговори: – Прави сте! И двамата еднакво разтълкувахме съня. Но не е важно просто какво казваш, а как го казваш!

Извод: Истината винаги е само една! Но от нас зависи в какъв цвят ще я облечем. Трябва да се научим да приемаме истината, така че от нея да има повече светлина в умовете ни и в сърцата на другите.

Понякога нашият живот зависи от това как ще изразим мнението си. pritcha za istinata

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *