,

В Кот Д’Ивоар се играят танци на четири крака, а в Дания се чупят чинии

Обичаи и традиции за посрещане на Нова година по Света
Ако перифразираме прочутата песен на Франк Синатра „Strangers in the Night“, светът e пълен със странници в новогодишната нощ. Колкото народи – толкова обичаи. Всеки обаче със своето си обяснение.
Тъй като египтяните първи на Земята започват да празнуват Нова година, нека надникнем първо на Черния континент. В древността местните свързвали настъпването на празника с разлива на реката Нил, която носела нова плодородна тиня за нивите им. В днешно време много от прастарите обичаи вече не се случват на Нова година, тъй като Африка е привнесла други от западната цивилизация. Едва ли някъде ще ви предложат задушен хипопотам на празничната трапеза например. Но пък вярват, че късметът ще е с тях, ако видят изгрева над Нил – тогава ще имат всичко, което пожелаят.
Nova godinaЩе срещнете и ритуали, който ги няма по другите точки на света. В Судан хората си пожелават един на друг да намерят зелен орех. Той е талисман, носещ щастие. А за да са щастливи всички, зелените орехи предварително се разхвърлят по улиците. Заветната цел на всеки в празничната нощ е да намери поне един неузрял орех и тогава щастието ще го следва през цялата година.
Много шумно празнуват Новата година жителите на Гана. Те се срещат в навечерието на празника и бързат да си кажат всички обиди, които са се натрупали в душите им през изминалите 12 месеца. Смятат, че колкото по-силно крещят, толкова по-бързо ще им олекне на душите. После пък се хвалят с всичко, което им е било наред през отиващата си година. И като се накрещят на воля, сядат да пируват. Любимото им блюдо е печен петел. Пеят, танцуват, а точно в полунощ там-тами обявяват настъпването на 12-ия час.
Изключително зрелищно посрещат Новата година в Кот Д’Ивоар – според някои племенни вярвания тогава властват духовете на и стихиите, затова не всичко изглежда понятно за хората извън общността. Играят се танци на четири крака с яйце в устата и се правят ритуални разрези по тялото с кинжал.
Африканците също си украсяват дърво за празника. То символизира Дървото на живота, а украсата – неговите плодове, които хората се надяват да съберат през идните месеци. В много от страните елхата е заменена от палма, вечнозелена туя или хвойна. Изборът на хвойната не е случаен, тъй като именно на нея приписват качеството да удължава живота.

И народите на Азия си имат странни новогодишни ритуали. По прастара традиция в Япония си купуват нови гребла в навечерието на празника. С тях трябва да „загребат” колкото се може повече щастие. В Китай неженените пък хвърлят в морето мандарини, надявайки се да срещнат любовта.
Мнозина са убедени, не във Виетнам Нова година не минава без риба. И са прави. Малцина обаче знаят, че предпочитаната риба е… шаран. Но не на трапезата. Древните жители на тази земя вярвали, че Новата година идва на гърба на шаран, затова всяко семейство днес купува жив шаран за празника и го пуска в реката.
Най-голямата концентрация на интересни традиции, свързани с посрещането на Нова година, обаче е в Европа. Ето за какво по-конкретно става дума:
В Германия хапват прасенца от марципан. Германците традиционно посрещат новата година с миниатюрни прасенца, направени от марципан, за които се смята, че носят късмет. Някои предпочитат да ги приготвят в домашни условия, други ги купуват готови. Другото, което обичайно присъства на новогодишната трапеза, са понички с конфитюр, в които често се добавя и ликьор.
В Дания правят гигантски торти и чупят чинии. В страната е много разпространен специален новогодишен десерт, който се нарича Kransekage. Представлява огромна многоетажна торта, декорирана с датски флагчета. Друга новогодишна традиция в страната е чупенето на чинии на праговете на съседи и близки, което според поверието ще подсигури на „потърпевшите” много приятели през цялата година.
В Гърция окачват лук по вратите. Гърците вярват, че окачването на лук на входната врата символизира прераждането през идната година. Нерядко на 1 януари родителите събуждат децата си, като ги почукват лекичко по главата с лука.
Във Финландия гадаят бъдещето по разтопено олово. Финландците правят предсказания какво ще им се случи през новата година, като разтопяват олово на свещ или на печката и после го пускат в студена вода. По получената форма след това се гадае какво очаква въпросния човек.
В Ирландия примамват любовта с имел. Неомъжените ирландски жени поставят клонка имел под възглавницата си с надеждата, че ще им донесе късмет в любовта и бъдещ съпруг. Местните вярват също така, че годината се познава по това какъв човек влезе първо в дома на 1 януари. Ако е висок мъж с тъмна коса например, ще донесе късмет. Ако обаче е червенокоса жена, годината ще е изпълнена с беди.
В Испания ядат грозде за късмет. Точно в полунощ на 1 януари испанците ядат 12 гроздови зърна за късмет през 12-те месеца на новата година. Често се устройват и състезания кой може да направи това най-бързо. Традицията с яденето на грозде в новогодишната нощ датира от края на 19 век.
В Уелс гонят старата година през задната врата. Секунди преди настъпването на новата година уелсците отварят широко задната врата на дома си, а после веднага я затварят. Това символизира изгонването на старата година и на лошия късмет, който е донесла. Веднага след настъпването на новата година, вратата се отваря отново, за да влязат доброто, късметът и просперитетът.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *