, ,

Вижте къщата, в която Коледа не свършва цяла година!

Някои феноменални форми вече са се превърнали в туристическа атракция. Дървото, което яде велосипеди, привлича всяка година хиляди посетители на остров в Орегон, а през 1994-а година то е избрано за най-странното явление в света. Как се е получило така, че колелото минава през дървото, сякаш е част от него – вече 20 години по този въпрос се спори. Къща, напусната от обитателите си, когато ураганът Катрина помете Мексиканския залив в САЩ, също стана атракция близо десетилетие по-късно с палмата, която вече е пораснала точно по средата на стълбището.

Ако оставите непотребен камион посред полето в Германия, много бързо ще получите сметката за глоба, а общинската служба ще го извози, срещу съответното заплащане, разбира се. На други места по света, законите и службите не са толкова стриктни. Във Вирджиния например разпадащият се вече камион почива толкова дълго, че упоритото дърво, поникнало под него, е успяло да пробие шасито и да расте на воля, оформяйки внушителен дънер. Скандинавците пък са известни с манията си да живеят в хармония с природата, без да я нараняват с присъствието си. Затова и има строги ограничения при строителството на нови къщи, които много рядко допускат да бъдат рязани дървета. Затова и скандинавските архитекти често ги вграждат в самите къщи. Но едно е да излезеш на терасата на втория етаж и да седнеш под короната на дървото, идващо отдолу, а съвсем друго да имаш елха, която минава в центъра на дома ти и прекосявайки двата етажа, да излиза през покрива. Всъщност, точно тази елха, висока 10,6 метра, не е расла от малка в дома на Григ Хауи. Той я пресадил там за една Коледа, която искал да направи много специална за семейството си, пише сп. „Story“. Само украсата й му отнела два дни, след като повече от седмица всички били командировани при роднини, за да може постройката да се „нагоди“ към елхата.
В Азия явно почитат не само корените на собствената си цивилизация и култура, но и тези на растенията. В Китай никой не смее да отреже корените на дърво, които на практика са превзели тротоара. Но пък са очертали такива правилни геометрични форми.
Та Phorm е храм в Ангкор, Камбоджа, който датира от края на XII или началото на XIII век. Макар че се намира близо до други светилища, храмът бил на практика забравен, докато не го открили фотографи и не го превърнали в невероятна атракция. Сградата, която на практика никога не е реставрирана, вече е част от коренната система на гигантски дървета, растящи на близкия хълм. Нищо чудно, че мястото привлякло и холивудските продуценти да заснемат там части от Tomb Raider.

Дървото, което яде велосипеди
Дървото, което яде велосипеди
Елха за Коледа
Елха за Коледа
По улиците в Китай
По улиците в Китай
Храмът Ta Phorm, Камбоджа
Храмът Ta Phorm, Камбоджа
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *