,

Знаете ли тези дъждовни факти?

Някои хора ходят щастливи под дъжда, други просто са мокри

– Всички фрази на Хидрометеорологичния център за дъжда също имат конкретен смисъл. Например под „краткотраен дъжд“ се има предвид продължителност на валежа не повече от 3 часа. фразата „очаква се да вали“ означава продължителност на валежите не по-малко от половин денонощие, фразата „без съществени валежи“ изобщо не означава, че няма да вали, а че ще падне не повече от 0,3 л дъжд на квадратен метър.

– Град Черапунджи (Индия) е най-дъждовният в света -годишно там падат 26 460 мм дъжд.

– Киселинността на обикновения дъжд е рН 5,6. Ако нивото на киселинността е по-високо, дъждът се нарича киселинен. При рН 5,5 загиват бактериите, а при 4,5 — насекомите, земноводните и рибите.

– В град Уайнсбъра, Охайо (САЩ) от сто години насам на 29 юли всяка година непременно вали.

– Ежегодно на земята падат 519 000 км2 дъжд (всеки км3 е равен на милиард тона вода).

– Около сто милиона души имат алергия към дъжда. Всяко въздействие на вода върху кожата предизвиква зачервяване, отоци, затова тези хора могат да загинат, ако ги навали.

– В Сан Франциско метеорологичната станция съобщава за валежи със степен на вероятност – например 4/6. Просто 10 местни метеоролози гласуват дали ще вали или не, а резултатът се обявява на слушателите в този „относителен“ вид.

– Най-тежките парчета град са се изсипали от небето в град Гопалгандж на 14 април 1986 г. Теглото на едно парче превишавало 1 кг. От този „дъжд“ загинали 92 души.

– Най-дъждовните места на планетата изпитват недостиг от вода през зимата. След сезона на дъждовете настъпва толкова засушлива зима, че се налага жителите да купуват вода от други градове…

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *